Jump to content
  • Welcome to AutoLanka

    :action-smiley-028: We found you speeding on AutoLanka Forums without any registration! If you want the best experience, please sign in. Safe driving! 

Sign in to follow this  
sira

GP 1 performance issue

Recommended Posts

Hi

I asked this question from other forum( see below ) how ever  looking for an advice from Honda section. i believe one of GP 1 user help me on this. 

This is GP1 2011 and 65,000. battery is 25% Gear oil has changed in 40K and never done a engine tune up still the original spark plugs. got it checked before buy it from Stafford and no any issue and no oil burn problem too.

when i'm start using i felt some thing wrong in this.  morning it was awesome!!  very good pulling power. After around  1 hour time behavior will changed as below

  1. it seem very lazy to move and  i had to give more gas to get the required power and then engine RPM go around 3000-5000.
  2. some times  when i press i apply the break  engine RPM go 1500 and then cut off. normally it will shut down smoothly . this happens during heavy traffic and moving  1m per second . it looks  applying breaks  every second and accelerate 
  3.  if the car lazy mode and give more gas, car got small knock, or wobbling or bucking. 

i really need to get this checked and one person in stafford said this is normal for hybrid and do a Engine tune up and see. is there any place i can get this checked thoroughly ?

please let me know your idea

Thank you 

sira

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just for update

i did switch off the EV mode and all seems fine now

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, sira said:

Just for update

i did switch off the EV mode and all seems fine now

 

 

 

well ideally you don't need to turn off ECO mode - i just feel something is amiss in your car i've never actually never needed to turn of ECO mode. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you for the update. last week end i went to Delkanda to fix my folding mirror issue and met a same GP1 owner at the shop and he said if EV mode is off it very hard for ramp and he also not using EV mode. so then i tried it so i can feel the deference. 

sira 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Yes , he has

but not clearly said that he replace the gear box. 

Quote

There was also a problem with a injector and coil, so he fixed it and vehicle is smooth now only the knock comes once in a while. (which will go away once the gear box is replaced)

So my intention is to show my car to same person and get it checked

Anyway thank you for highlighting it

sira

 

 

 

Edited by sira

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dear friends

Few things i realized on this GP 1 after using it for 2 months time. the said issue is happening when the hybrid  battery is low. i believe then engine will try to charge it then performance go down. please correct if this wrong

 

Thanks 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
4 hours ago, sira said:

Dear friends

Few things i realized on this GP 1 after using it for 2 months time. the said issue is happening when the hybrid  battery is low. i believe then engine will try to charge it then performance go down. please correct if this wrong

 

Thanks 

 

Could be possible that the Motor-Generator will demand more Torque from the Engine to charge the battery if it discharges faster than usual.

Then the Injection nozzle-open time will be increased(without changing RPM),during Low-power situation(Idle), which can lead to more fuel being injected=>giving more deposits to clog the pistons with weak ring design.

The discharge of the battery does not necessarily need to be caused by a weakness of battery charge level.

it could be due to an additional current demand from another worn-out system(El Power Steering,A/C,Audio..). So unless the real root-cause is fixed, the same chain of problems will repeat again.

 

Yes, Hybrid systems are so complicated to maintain when they age.

Edited by ajm

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 hours ago, sira said:

Dear friends

Few things i realized on this GP 1 after using it for 2 months time. the said issue is happening when the hybrid  battery is low. i believe then engine will try to charge it then performance go down. please correct if this wrong

 

Thanks 

 

AFAIK this is true at least from what I have experienced - when in heavy stop-go traffic your battery does not get to charge - acceleration etc is affected. When ECO mode is off the entire output is dedicated to movement 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Register for a new account in our community. It's easy and FREE!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  



×